2025. június 25., szerda

Rakott penne

 

HOZZÁVALÓK

30 dkg penne tészta (teljes kiőrlésű lisztből)
30 dkg csirkemell filé
olaj

bors
paprika szeletek
6-8 szál medvehagyma
1 tk rozsliszt
3 dl sűrű paradicsomszósz
1 db tojás
2 dl tejföl
zsemlemorzsa
10 dkg sajt (füstölt karaván,mozzarella,parmezán)
5 db medvesajt
1 db paradicsom

ELKÉSZÍTÉS

A penne tésztát a csomagoláson található előírás szerint sós vízben kifőzzük és leszűrjük. A csirkemellet megmossuk és ujjnyi szeletekre vágjuk. Az olajon és vajon megpirítjuk a csirkemellet, sózzuk, borsozzuk, rátesszük a paprikakarikákat, és a felaprózott medvehagymát, majd rászórunk egy teáskanál lisztet, ráöntünk 2 dl paradicsomszószt, jól összekeverjük, hígítjuk a tészta főzővizével, (kb egy dl-t öntöttem hozzá), ha felforrt lezárjuk a lángot. Feltörjük a tojást és elkeverjük a tejföllel, majd a kifőtt tésztához hozzáadjuk és jól összeforgatjuk. Kivajazott és morzsázott tepsibe öntjük a tészta felét. Majd rátesszük a csirkemelles paradicsommártást, végül beborítjuk a tészta másik felével, a tetejét meglocsoljuk kb. egy dl sűrített paradicsommal. Megszórjuk a reszelt a sajttal, ráhelyezzük a medvesajtot, egy-két szelet paradicsomot, és betesszük 180 fokos sütőbe. Addig sütjük, míg a sajt szépen meg nem pirul.

2025. június 14., szombat

Mennyei kókuszkrém

 Könnyű édesség, amely növényi tejből készül, így laktózérzékenyek is fogyaszthatják. Készülhet rizstejből, ez esetben több kókusz kell az ízesítéshez, vagy ha kókusztej és kókusztejszín is rendelkezésre áll, még tökéletesebb lesz az eredmény. A gyümölcsök pedig ízlés szerint variálhatóak, ha nagyon nincs más, persze használhatunk konzerv-gyümölcsöt is, de ha van mód, inkább friss ananászt, mangót, kivit kockázzunk a pohárdesszertünk tetejére.

Hozzávalók (4 fő részére):

100 g nádcukor
1 l kókusztej (vagy rizstej)
0,2 l kókusztejszín (vagy rizstejszín)
2 evőkanál zabkorpa
2 evőkanál kókuszreszelék
1 evőkanál étkezési keményítő
kockára vágott gyümölcs: ananász, mangó, papaya, kivi
fél citrom leve

Elkészítés:

A tejet és a tejszín felét egy lábosba tesszük, hozzáadjuk a cukrot és főzni kezdjük. Hozzáadjuk a kókuszreszeléket, a zabkorpát, majd az étkezési keményítőt is. Felfőzzük, és addig kevergetjük, amíg krémes állagot kapunk. Enyhén lehűtjük. A tejszín maradékát laza mozdulatokkal hozzákeverjük a főzött krémünkhöz. Üvegpoharakba vagy üvegtálkákba kanalazzuk, majd a közben kockákra vágott gyümölcsökkel díszítjük a tetejét. Tálalásig hűtőszekrénybe tesszük, úgy szervírozzuk.

2025. május 30., péntek

Tepsis gomba

Köret szempontból különösen mostoha a téli időszak: gyökérzöldségek, krumpli rizs, tészta, bár mostanában a különböző gabonák is kisegítenek, mint a quinoa, vagy a bulgur.  Mindig bevethető fegyverként viszont ott a gomba, ezúttal kicsit másként. A csiperke eleve hálás darab, kissé húsos, kissé földes ízű, de remekül lehet fűszerezni is, csodásan mennek hozzá a zöldfűszerek, az enyhe és erőteljesebb ízek is. Ez az egyszerűen előkészíthető, és aztán „nem-kell-vele-foglalkozni” köret azért is dobbantja meg a szívem minden egyes alkalommal, amikor elkészítem, mert az egyszerűségében is meg tudja mutatni, hogy a sokszor háttérbe szoruló gomba mire képes. Tulajdonképpen ezért is hagyom egyben (meg azért is, mert így szebb), hogy még jobban csillogjon ez az elnyomott köret.

Hozzávalók

6 dkg vaj
4 gerezd fokhagyma összezúzva
1/2 ek citromlé
1 tk szárított kakukkfű
½ tk szárított rozmaring
só, bors
1 ek szójaszósz vagy balzsamecet
1 kg csiperke

Elkészítés

Melegítsd elő a sütőt 175ºC-ra. A vajat olvaszd fel, majd keverd össze a fűszerekkel, a citromlével és a szójaszósszal vagy balzsamecettel. A gombát tisztítsd meg, és a tepsin forgasd össze a vajas keverékkel. Mehet a sütőbe 12-15 percre, vagy tovább, ha még nincs eléggé megpirulva. Akkor jó, ha szép piros a gomba. Szórd meg friss petrezselyemmel, és már tálalhatod is!

2025. május 20., kedd

Marhahús birsalmával

HOZZÁVALÓK

1 db MAGGI Erőleves kocka
ízlés szerint só
2 evőkanál étolaj
1 evőkanál finomliszt
60 dkg marhacomb
3 db birsalma
1 evőkanál kristálycukor

ELKÉSZÍTÉS

A húst kockára vágjuk, a birsalmát megtisztítjuk és felszeleteljük. A húst az olaj felén megpirítjuk. Közben a vajon az almát előpároljuk, majd a húsra rétegezzük. A maradék olajon a cukrot megpirítjuk, hozzáadjuk a lisztet, a 2 kanál vizet és a MAGGI Erőleves kockát. Ráöntjük a húsra és addig pároljuk amíg a hús megpuhul. Krokettel tálaljuk.

2025. május 10., szombat

Túrótorta

Hozzávalók:

Tészta:

– 20 dkg liszt
– 75 g porcukor
– 7,5 dkg vaj
– 1 kk sütőpor
– annyi tejföl, hogy jól gyúrható, linzerszerű tésztát kapjunk

Töltelék:

– 50 dkg tehéntúró
– 0,7 dl olaj
– 15 dkg cukor
– 2 csomag vaníliás cukor
– fél citrom leve
– 1 citrom reszelt héja
– 1 csomag vaníliás pudingpor
– 4 dl tej

Elkészítés:

A tészta hozzávalóiból linzer-szerű tésztát gyúrunk, kerekre kinyújtjuk, és kibélelünk vele egy kerek, kivajazott, kilisztezett tortaformát.
A túrót áttörjük, a többi hozzávalóval együtt simára keverjük, és a nyers tésztára öntjük. 200 fokon kb. 50 percig sütjük. Tálalás előtt jó pár órára hűtőszekrénybe tesszük. A tetejét megkenhetjük eper- vagy áfonya dzsemmel.