2024. szeptember 10., kedd

Krumplileves

A klasszikus krumplileveshez a burgonyát megpucoljuk, kb. 2 x 2 centis kockákra vágjuk, majd egy vízzel teli tálba tesszük felhasználásig, hogy ne barnuljon meg.

A hagymát apró kockákra vágjuk, majd egy lábasban olajat hevítünk, és megdinszteljük rajta.

Hozzátesszük a babérlevelet és a lereszelt fokhagymát is.

Amikor összeesett és szépen megpirult a hagyma, hozzátesszük a megpucolt és karikára vágott répát és fehérrépát, illetve a felkockázott krumplit is.

Hozzáadjuk a paprikakrémet, elkeverjük, majd megszórjuk liszttel, amivel szintén elkeverünk, és felöntjük annyi vízzel, ami éppen hogy ellepi (kb. 700 ml).

Forralunk rajta egyet, és felöntjük még vízzel – erre azért van szükség, hogy biztosan csomómentes legyen a liszt.

Én még 1800 ml vizet öntöttem a levesre, de ezt mindenki maga eldöntheti, hogy mennyi lével szeretné készíteni.

Amikor felforrt, sózzuk és megszórjuk a pirospaprikával, majd közepes hőfokon 20-25 perc alatt készre főzzük a levest.

Tányérba szedjük, kanalazunk rá a tejfölből, és megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel.