2022. november 25., péntek

Sonkás-sajtos palacsinta

A sajtos palacsinta elkészítéséhez egy tálba tesszük a lisztet, a tojásokat, a sót, a szódát, a tejet, a sütőport, és egy botmixer segítségével csomómentesre keverjük. Egy közepes lángon melegített palacsintasütő alját vékonyan kikenjük az olajjal, és oldalanként 1-2 perc alatt kisütjük a palacsintákat. Ehhez az ételhez csak 6 db-ot fogunk felhasználni, így jut majd desszertnek való is.

A töltelékhez egy tálba tesszük a kis kockákra vágott gépsonkát, a reszelt trappistát, a kis darabokra vágott aszalt paradicsomot és a frissen felaprított petrezselymet, majd alaposan összekeverjük.

A sajtmártáshoz egy gyorsforralóban felhevítjük a vajat, hozzáadjuk a lisztet, majd kb. 1 perc pirítás után felöntjük a tejjel. Egy habverő segítségével csomómentesre keverjük, majd összeforraljuk, hogy besűrűsödjön. Belereszeljük a szerecsendiót, sózzuk, és hozzáadjuk a reszelt cheddar sajtot. Amikor a sajt elolvadt, levesszük a tűzhelyről.

A töltelékhez csorgatunk kb. 150 ml-t a mártásból, és ezzel is összekeverjük. A palacsintákat betöltjük a spenóttal és a töltelékkel, majd batyuba hajtjuk őket. A hajtással lefelé egy kb. 20×30 cm-es sütőformába tesszük, leöntjük a maradék sajtmártással, és 180 fokra előmelegített sütőben, a videóban elhangzott 15 perc helyett 20-25 percig sütjük, amíg a teteje szép színt kap.

Tányérra szedjük a palacsintánkat, és megszórjuk friss petrezselyemmel.