Hozzávalók:
- 30 dkg rizs
- 6 dl víz
- fél fej hámozott vöröshagyma
- 2 tk só
- 1,5 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 50 dkg darálthús
- 4 ek paradicsompüré
- 1 ek fűszerpaprika
- 2 tk majoranna
- 1 mk őrölt kömény
- 3 dl víz
- 1 közepes fej kelkáposzta
- 6 dl tejföl (20%-os)
- Ízlés szerint só és frissen őrölt tarka bors
Elkészítés:
A rizst 2 ek olajon addig pirítom, amíg a kezem bírja a keletkezett hőt (kézzel forgatom), majd felöntöm a forrásban lévő vízzel, beledobom a hagymát, sózom és fedő alatt, takarék lángon puhára párolom.
Tetszőleges zsiradékon az apróra vágott vöröshagymát üvegesre pirítom, majd hozzáadom a darálthúst és együtt pirítom tovább.
Mikor a hús már majdnem kész, rádobom a finomra vágott fokhagymát és néhányszor ezzel is átforgtom, azután mehet hozzá a paradicsom, a fűszerek, felöntöm a vízzel és kb fél óra alatt készre főzöm, majd összekeverem a párolt rizzsel. Ha nagyon elfőtte a szaftján, pici vizet önthetünk rá, hogy ne legyen száraz.
A kelt vastag csíkokra vágom, forrásban lévő, sós vízben 3-8 perc alatt megfőzöm. Ha valaki roppanósan szereti kevesebb idő, ha jobban átfőve több, ezt készítsétek ízlés szerint.
A felcsíkozott kelkáposztát leszűröm és jöhet is a pakolás!
Egy tűzálló tál alján szétoszlatok egy adag kelt, erre mehet a húsos, rizses ragu, majd tejföl, aztán megint kel, hús, tejföl. Annyi réteggel készítitek ahogy szeretitek, a lényeg, hogy legfelülre káposzta kerüljön és arra menjen az utolsó tejföl réteg.
180 fokra előmelegített sütőben, légkeveréses fokozaton, 30-40 perc alatt készre sütöm. A sütési idő sütőnként és a rétegek számától is függően is változhat.
Tálaláskor még adhatunk hozzá tejfölt.