A gnocchi azon alapanyagok közé tartozik, amit az év bármely részében tök jól tudtok használni. Télen készíthettek belőle brutál sajtos kalóriabombát egy kiló baconnel, nyáron viszont lehet belőle laza kis ebédke sok zöldséggel és finom, mediterrán fűszerekkel.
Hozzávalók 4 személyre:
- 250 g gnocchi
A sült zöldségekhez:
- 2 cukkini
- 2 padlizsán
- 1 hagyma
- 1 kápia paprika
- 1 fej fokhagyma
- 2 ek olívaolaj
- 1 sárgarépa
A mártáshoz:
- 2 ek olaj
- 4-6 gerezd fokhagyma
- 1 fej hagyma
- 1 csokor bazsalikom
- 1 tk oregánó
- 1 tk kakukkfű
- 1 konzerv koktélparadicsom
- só, bors
A zöldségeket 3×4 cm-es nagyságú darabokra vágjuk, a sárgarépát felszeleteljük és egy nagy tálban az olívaolajjal összeforgatjuk. 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt szép barnára sütjük. Közben olívaolajon megpirítjuk a fokhagymát, rádobjuk a finomra vágott hagymát, a nagyobb darabokra vágott bazsalikomot, ráöntjük a koktélparadicsomot, fűszerezzük és összeforraljuk. Forrásban lévő sós vízben kifőzzük a gnocchit és a zöldségekkel és a mártással óvatosan összeforgatjuk. Reszelt parmezánnal tálaljuk.